Duurzaam huishouden, duurzame apparaten

Duurzaamhuishoudenduurzameapparaten

Kun jij je voorstellen hoe je week eruit ziet indien je geen wasmachine zou hebben of geen stofzuiger of koffiezetapparaat? Hoe vanzelfsprekend is het dat je 's avonds te lichten aan kunt doen? Elektrische apparaten brengen ons veel comfort, warmte, gezelligheid en besparen ons enorm veel tijd. Ze vragen echter ook wat van onze planeet. De productie van een apparaat, het energieverbruik en het afvoeren indien een apparaat stuk is, zijn belastend voor het milieu. Hoe kun je ervoor zorgen dat deze kosten en baten in balans zijn? Lees verder over duurzame apparaten in een duurzaam, modern huishouden.

 

Energielabel

Op veel apparaten zit tegenwoordig een energielabel. Zo'n label laat zien hoe energiezuinig een apparaat is met een kleur en de letters A (zuinig) tot en met G (niet zuinig). Zo'n label blijkt helaas niet altijd betrouwbaar te zijn en het hele fenomeen maakt nog volop ontwikkeling door. Ga dus voorlopig niet alleen af op dit label.

 

Verlichting

In ons koude kikkerlandje, waar de zon in de winter maar kort schijnt, hebben we nood aan verlichting. Gelukkig bestaat er ledverlichting. Deze lampen verbruiken weinig elektriciteit in vergelijking tot de voorgangers (gloeilampen en halogeenlampen). Vervang dus alle oude lampen door led- of spaarlampen met een energielabel van A tot en met A++ om je huishouden te verduurzamen.

 

Keukenapparatuur en witgoed

De keuken is tegenwoordig een vergaarplaats van apparaten. Blenders, espressomachines en een tal van andere apparaten zorgen dagelijks voor de lekkerste gerechten en gezondste drankjes. Met name de grote apparaten zijn voorzien van een energielabel, zoals afzuigkappen, ovens en vaatwassers. Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast of diepvries? In de winkel hebben de nieuwe apparaten altijd een energielabel. De allernieuwste modellen zullen niet lager scoren dan A+, terwijl de zuinigste apparaten voorzien zijn van een A+++. Zuiniger is vaak duurder, maar dit verschil verdien je terug op je energierekening.

 

Verwarming en slimme thermostaat

Een groot deel van onze energierekening bestaat uit gas voor de verwarming en warm water. Sta je voor de vervanging van deze ketel, dan is het in verband met de energietransitie verstandig om over te stappen op een (gedeeltelijk) alternatief voor gas. Kies bijvoorbeeld voor een zonneboiler, een warmtepomp of een HRe-ketel, in combinatie met een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat laat je energie besparen door de verwarming af te stemmen op je gedrag. Momenteel heeft elk nieuw apparaat een energielabel en is A++ het zuinigste voor verwarming en A het zuinigste voor warm water.

 

Andere manieren van energie besparen

 

Aan de andere kant van het energiezuinig apparaat staat je gedrag. Het apparaat kan nog zo energiezuinig zijn, als je onverschillig omgaat met het gebruik, is het zinloos om een duurzaam apparaat te kopen. Doe de lichten dus uit als je weggaat uit een ruimte, gebruik de eco-stand op de wasmachine, trek de stekker uit het stopcontact van de koelkast als je op vakantie gaat. Ben ook voorzichtig met de spullen, zodat ze langer meegaan. Met het besparen van energie, bespaar je geld. Ook door het kiezen voor groene en de goedkoopste energie bespaar je geld én draag je je steentje bij aan het welzijn van de planeet.

Edinho

Bouwer, concierge, knutselaar, teamcaptain en oprichter van Aldoor | Tech + Ecommerce + Marketing | van alles wat maar vooral Generalist | Slechte woordgrappen | schrijft vanuit het Aldoor HQ in 's-Hertogenbosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!