10 Tips om je immuunsysteem een boost te geven

10Tipsomjeimmuunsysteemeenboosttegeven

Er zijn tijden dan men veel meer ziek is dan andere tijden. Soms kan het een zware pandemie zijn, maar gelukkig veelal maar verkoudheden die ons als mens teisteren. Die verkoudheid komt ergens vandaan en meestal is het onze gezondheid in samenwerking me het immuunsysteem wat een steekje laat vallen. Als je immuunsysteem niet gezond is, zal deze ook minder goed kunnen functioneren en jouw beschermen tegen bijvoorbeeld het koude weer of iemand die in jouw buurt een verkoudheidsnies ten toon stelt. Hierbij 10 tips om je immuunsysteem op orde en gezond te houden.

1: Blijf positief.

Doe zoveel mogelijk je best om geluk in kleine dingen te vinden. Kijk eens wat vaker een humorfilm of speel eens een bordspel of online spel. Loop eens lekker een rondje door het heerlijke weer van nu, pak eens een ijsje of rust gewoon eens heerlijk uit op een bankje langs het pad. Ben je alsnog liever (alleen) thuis, kun je altijd eens online gokken met Ideal betaling. Zo kun je altijd nog eens iets bij verdienen met je vrije tijd en van winnen wordt iedereen altijd positiever van.

2: Eet gezond.

Dit kan goed een van de belangrijkste zijn die in dit lijstje staat. Hoe beter je eet, hoe beter je je voelt en hoe beter het immuunsysteem voor je gaat vechten om alle dingen buiten te houden die niet in je lichaam horen. Helemaal goed voor je immuunsysteem is het eten van voldoende fruit. Vitamine C, wat veelal in fruit te vinden is, stimuleert de werking van het immuunsysteem en helpt ook nog eens mee aan een gezonde huid.

3: Beweeg genoeg.

Uit veelvoudig onderzoek is gebleken dat voldoende beweging erg goed is voor je afweersysteem, mede omdat beweging gewoonweg goed voor je is, maar hoe minder vetten er in je lichaam aanwezig zijn, hoe minder je immuunsysteem hoeft te werken tegen die vetten. Ook hier is bij regelmatige beweging het resultaat niet alleen aan je humeur te merken, maar je gaat er op den duur ook beter uitzien.

4: Slaap je voldoende?

Een lichaam werkt als een batterij. Als je lang niet opgeladen bent, zal het minder goed functioneren. Als je kort slaapt, zul je weer sneller aan slapen toe zijn. Een gemiddeld persoon heeft tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig om de dag erop normaal tot goed te kunnen functioneren. Heel het lichaam heeft hier profijt van, dus ook je afweersysteem.

5: blijf hygiënisch!

Voor heel vele mensen is dit een standaard gewoonte wat ze in het dagelijks ritueel hebben. Jezelf schoonhouden zorgt er ook voor dat ziektes buiten de deur blijven en je immuunsysteem minder hard hoeft te werken.

6: Matig alcohol gebruik.

Een biertje, wijntje of ander alcoholisch vernuft is altijd lekker op zijn tijd. Doe dit echter wel met mate. Je lichaam heeft veel baat bij je lever, maar die moet je geen overuren laten maken als dit niet nodig is. Als je lever aangetast wordt door het schoonhouden van je bloed, komt er meer druk op je immuunsysteem. Geen wonder dat deze het niet allemaal aan kan en fouten gaat vertonen.

7: Blijf een actieve houding houden, ook op kantoor.

Deze tip heeft directe verbinding met tip 1, het plezier in je leven. Als je geen actieve houding aanneemt op regelmatige basis, ga je je gedragen naar je houding. Hang je veel, zul je op den duur sloom worden en dus emotioneel vatbaarder worden. Dit heeft weer direct gevolg op je immuunsysteem.

8: Keep calm and reduce stress.

Stress is de oorzaak van vele kwaaltjes en eigenlijk is het een opsomming van alles wat er in deze tips te vinden is, maar toch het benoemen waard. Stress pakt je hele lichaam aan. Doe daarom rustig aan en maak je geen zorgen om dingen die je niet zelf kunt veranderen. Denk aan je hart en al het andere wat komen gaat als je je laat “opnaaien”

9: Supplementen.

Als je een druk leven hebt, is het niet altijd even makkelijk om gezond te blijven eten. Even naar de burger koning hier, even bij die frietpipo daar, broodje op de hoek en uiteindelijk verzwakt je afweer, omdat er niet voldoende binnenkomt om het weer op te laden. Een goed idee is dan om eens te kijken naar supplementen die je vitamine niveau op orde proberen te houden.

10: Zoek op tijd hulp.

Het immuunsysteem kan veel dingen voor je doen, maar als je er niet op tijd bij bent, dan kan het dermate verzwakt zijn dat je in ernstige problemen komt. Praat op tijd met een arts om te kijken of je iets kan verbeteren in je levensstijl, waardoor je gezonder, levenslustiger en opgewekter door het leven gaat. Soms kan het even doorzetten zijn, maar het is het altijd waard, want leven doe je maar een keer!

Edinho

Bouwer, concierge, knutselaar, teamcaptain en oprichter van Aldoor | Tech + Ecommerce + Marketing | van alles wat maar vooral Generalist | Slechte woordgrappen | schrijft vanuit het Aldoor HQ in 's-Hertogenbosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!