Fiets kopen - een paar tips

Fietskopen-eenpaartips

In Nederland kun je niet zonder fiets als je gemakkelijk van A naar B wilt komen. Ons land is ideaal om te fietsen het landschap is vlak, de wegen zijn zo aangelegd dat er ruimte is voor fietsers, sterker nog in geen enkel ander land wordt er zoveel ruimte geboden aan fietsers. In drukke gebieden van steden of bij gevaarlijke kruispunten buiten de bebouwde kom worden in Nederland zelfs fietspaden aangelegd die gescheiden zijn van de rijbaan voor auto’s dit zie je niet in veel landen. Daarbij komt nog dat fietsen hartstikke gezond is en weinig belastend is voor het milieu. 

De juiste maat en het juiste model

Je bent overtuigd een fiets is onmisbaar maar, welke soort fiets past bij jou en waar moet je op letten bij het kopen van een fiets? Ten eerste moet je bedenken waarvoor jij je nieuwe fiets het vaakst gaat gebruiken. Wil je een sportief model zoals een wielerfiets of een mountainbike of ben je op zoek naar een fiets die geschikt is voor in de stad? Dit is vaak nog een makkelijke keuze. Daarnaast is het van belang om de juiste maat fiets te kopen. Dit klinkt logisch en makkelijk maar het model, de grote van het frame en de wielen bepalen uiteindelijk hoe comfortabel jij op je fiets zit en deze onderdelen moeten mooi samenkomen voor je echt comfortabel zit.

Accessoires

De basis is er je hebt het model fiets en de juiste maat frame uitgezocht. Dan heb je nog keuze uit veel verschillende accessoires voor op je fiets, wil je handremmen of een terugtraprem? Wil je versnellingen? Wil je een mandje op je fiets kunnen plaatsen? En ga zo maar door. Neem bijvoorbeeld de keuze in soort rem. Een handrem is handig en efficiënt je kunt met beide wielen remmen en niet alleen met je achterwiel. Het nadeel aan een handrem is dat er draden bij komen kijken, deze draden kunnen kapot gaan zeker in een stad blijf je makkelijk met je stuur en handrem in een andere fiets hangen bijvoorbeeld als jij je fiets in een rek plaatst. In deze gevallen kan en terugtraprem veilig zijn dan zitten er geen extra draden aan je fiets. Hetzelfde geldt voor versnellingen, ze zijn heel handig en je kunt altijd comfortabel fietsen maar als je versnellingen kapot gaan terwijl je ze net in een zware versnelling hebt staan kan het een zware klim worden. 

Ten slotte wil je natuurlijk een fiets die er leuk uitziet. Deze zijn er in overvloed waardoor je de perfecte fiets voor jezelf of een van je kinderen kunt vinden. 

Soleil

Redacteur bij Aldoor | Schrijft vanuit hartje Rotterdam

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!