Maak werken vanuit huis efficiënter

Maakwerkenvanuithuisefficinter

Een groot deel van de Nederlanders werkt sinds het begin van de coronacrisis vanuit huis. Dat bevalt voor veel mensen zo goed dat ze hopen dat ze ook na corona thuis kunnen blijven werken. Uit onderzoek van CNV blijkt dat maar liefst 7 op de 10 werknemers graag vanuit huis hun werk zou willen doen. De bond pleit dan ook voor maatregelen om thuiswerkmiddelen fiscaal voordeliger te laten worden voor werknemers. In dit artikel lees je welke benodigdheden je werkplek thuis écht comfortabel maken, zodat je efficiënt vanuit huis aan de slag kunt gaan. Denk aan een flinke voorraad cartridges, een noise canceling koptelefoon en meer.

Waarom zorgen voor goede werkplek?

Comfortabel kunnen werken, staat garant voor de juiste motivatie en productie. Een goede werkplek, waar dat ook is, heeft op die manier invloed op hoe je je werk doet. Daarom is het aan te raden om in ieder geval te zorgen voor een goede basis. Denk aan een ergonomisch bureau en dito bureaustoel zodat je in verschillende houdingen kunt werken. Zorg ook voor voldoende verlichting, frisse lucht en ruimte op je werkplek. 

Te weinig of juist te veel kunstmatig licht kan ervoor zorgen dat je last krijgt van hoofdpijn en een te warme of te koude werkplek is voor niemand prettig. Kortom: wil je je werk goed kunnen doen vanuit huis dan is het raadzaam om je werkplek passend in te richten. Wanneer je eenmaal een basis hebt (bureau, stoel, verlichting) kun je onderstaande tips toevoegen om helemaal efficiënt te kunnen werken.

Printer en scanner op je werkplek

Hoewel niet iedereen de ruimte heeft om een complete werkplek in te richten, is het toch aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden om extra apparatuur neer te zetten. Wat in vrijwel iedere branche handig is om te hebben, is een printer en scanner. In de meeste gevallen werkt men online, maar is een printer onmisbaar om bepaalde documenten fysiek te hebben en te versturen of op te slaan. 

Via internet kun je goedkope cartridges online kopen zodat je nooit zonder inkt zit tijdens het werk. Zorg dat je altijd een voorraad hebt liggen; richt bijvoorbeeld een deel van je kast in met een printer en cartridges. Ook een scanner is vaak heel handig bij diverse werkzaamheden. Om je ruimte optimaal te benutten, kun je kiezen voor een apparaat waar zowel een printer als een scanner in zit.

Koop een noise canceling koptelefoon

Een ander item dat onmisbaar is op je werkplek thuis is een noise canceling koptelefoon. De kans is groot dat je in tijden van corona thuis bent met gezinsleden, je partner of huisgenoten. Zij werken of studeren ook allemaal vanuit huis, waardoor jij niet de enige bent die geluid maakt. Ook is een deel van de Nederlanders in de pandemie massaal gaan verbouwen. Misschien hoor je het wel eens vanachter je bureau: het geluid van hamers, boren en decoupeerzagen. Dat is vrij vervelend wanneer je je werk probeert te doen.

De spelende kinderen in of rondom je huis zijn over het algemeen ook niet heel stil. Daarom is een goede noise canceling koptelefoon heel prettig. Je hoeft niet eens daadwerkelijk iets te luisteren om geen last te hebben van de geluiden uit de omgeving. Zo’n koptelefoon werkt namelijk ook al heel goed wanneer je hem opzet zonder muziek of een podcast. Ook met rustgevende muziek is zo’n gadget heel fijn; het kan je op die manier juist inspiratie geven voor je werk.

Ergonomisch werken met externe muis en toetsenbord

Een verstelbaar bureau is de basis voor je werkplek, maar je moet ook kijken naar wat er op dat bureau staat. De meeste Nederlanders werken met een laptop in plaats van een desktop. Het werken achter een laptop is prima voor onderweg, maar kan op de langere termijn zorgen voor lichamelijke problemen zoals nek- en rugpijn. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een laptopverhoging waardoor je niet meer naar beneden hoeft te kijken. Hier belast je je nek minder mee.

Wanneer je laptop op een verhoging staat, is het lastig om te typen en de muis te besturen. Schaf daarom ook een externe muis en een extern toetsenbord aan. Je zult zien dat je daar automatisch beter door gaat zitten. Nu je toch helemaal goed bezig bent: kijk eens naar de mogelijkheden voor een extra beeldscherm. Een extern scherm helpt je bij het overzicht houden van je werkzaamheden. Let wel op hoe je het scherm neerzet: je moet er recht naar kunnen kijken, zonder dat je je nek hoeft te draaien. Pas dan heb je de ultieme ergonomische werkplek.


Edinho

Bouwer, concierge, knutselaar, teamcaptain en oprichter van Aldoor | Tech + Ecommerce + Marketing | van alles wat maar vooral Generalist | Slechte woordgrappen | schrijft vanuit het Aldoor HQ in 's-Hertogenbosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!