Merkkleding - waarom wel? en waarom niet?

Merkkleding-waaromwelenwaaromniet

Een argument om geen merkkleding te kopen is snel gevonden. Vraag het honderd mensen op straat en negenennegentig mensen zullen zeggen dat het te duur is. En toch blijft merkkleding bestaan. Waarom betaal je meer dan het driedubbele voor een trui? Omdat er een label aan hangt, omdat de merknaam erop staat geschreven? 

Je kan het je vast nog wel herinneren, de eeuwige strijd met je ouders, omdat je perse die broek wilde hebben van dát ene merk. Alle andere broeken die je moeder je aan wilde trekken, waren niet goed genoeg. Jij zou en moest die Levi’s hebben. Op een bepaalde leeftijd ging je zelf betalen voor je kleding, wellicht dat er toen iets veranderde. Je moest keuzes maken, of ik koop dure kleren, of ik koop goedkopere kleren en hou meer geld over voor andere leuke dingen.

Iedereen heeft een periode waarin het kopen van merkkleding minder belangrijk is. Toch is en blijft het kopen van merkkleding populair. Dit heeft niet alleen te maken met de jongere doelgroep die graag de blits willen maken met een bepaalde naam. Merkkleding heeft doorgaans ook een goede reputatie. Of anders gezegd, goedkope kleding heeft niet altijd een goede reputatie.

Al bieden winkels als Primark, Coolcat, de H&M en de Zara hippe kleding, waar je ook als jongere mee voor de dag durft te komen, ze hebben wel als reputatie dat de kwaliteit te wensen over laat. Dit is ook meteen een veelgehoord argument over merkkleding: je betaalt voor een stukje kwaliteit. De ontwerper van het kledingstuk kiest vaak voor een stof met een luxe uitstraling. Soms zorgt dit ook voor kwaliteit. Het is echter geen garantie dat je dure merkkleding tegen een stootje kan.

De plek waar je merkkleding koopt heeft vaak sowieso een goede klantenservice. Je hebt een duurder product gekocht, dus mag je er ook wat meer van verwachten. Merkkleding is vaak exclusiever. De kans dat je op dat feest bent en dat iemand hetzelfde draagt als jij is kleiner dan dat je bij de eerder genoemde ketens je outfit hebt gescoord. Hoe simpel een item van een duur merk er ook uit kan zien, het geeft vaak toch net een mooiere look. Is je ook wel eens opgevallen dat je de merkkleding die je in je kast hebt wat vaker aantrekt? Is je favoriete kledingstuk er één waar je net wat meer voor betaald hebt? Je kan vaak niet eens uitleggen waarom en toch zullen veel mensen deze vraag met ja beantwoorden.

Lizzy

Gevraagd en ongevraagd kantoorentertainer en fashion blogger bij Aldoor | Shopaholic | Trainer en workshop goeroe

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!