Motorkleding - zorg voor de juiste bescherming

Motorkleding-zorgvoordejuistebescherming

Geniet jij nergens meer van dan lekker cruisen door landschappen in de buitenlucht. Jezelf helemaal laten gaan op de weg? Of motorrijden nou je nieuw ontdekte hobby is en jij net de Nederlandse wegen onveilig maakt of dat jij al jaren heel Europa afscheurt op je stalen ros, een ding heeft iedere motorrijder nodig en dat is goed beschermende motorkleding. Goede motorkleding beschermt je tegen de wind en de zon, maar vooral ook tegen het asfalt als het ritje niet helemaal gaat zoals je hoopt. Op de weg heb je de situatie niet altijd zelf in de hand en daarom is het ook voor ervaren motorrijders belangrijk om goed beschermd op weg te gaan.

Doe jij niets liever dan lekker cruisen op je motor?

Je motorkleding behoort tegen twee verschillende soorten gevaren te beschermen namelijk tegen glijden en tegen impact. De bescherming tegen glijden ziet op het schaven over het wegdek indien jij je motor niet meer kunt houden, de bescherming tegen impact ziet op de botsing met het wegdek en eventueel andere objecten of mensen.

Bescherming tegen glijden

Het wegdek werkt als een grote schaaf op het moment dat je het raakt met je lichaam, daarbij wordt veel warmte opgewekt. Het is dus belangrijk om hitte bestendige kleding te dragen, de kleding moet de warmte maar langzaam opnemen en niet smelten op lage temperaturen. Niets beschermt zo goed tegen hitte als leer, maar dan wel kwaliteitsleer dat minimaal 1.2 mm dik is en dubbel gestikt, aan een gescheurde broek heb je namelijk helemaal niets.

Bescherming tegen impact

Daarnaast wil je graag beschermd worden tegen de gevolgen en de impact van ongelukken. Dit kan op twee manieren; de klap die je op moet vangen kan over een groter oppervlak verdeeld worden of de klap kan geabsorbeerd worden. De harde beschermstukken in pakken zorgen voor het verdelen van de klap, dit kun je vergelijken met een helm. Deze bescherming zie je het meeste bij cross-motorrijders. De zachte beschermstukken absorberen de klap en kunnen een groot gedeelte van de klap absorberen, mits ze op de juiste plaats zitten. Doordat mensen hun pak te groot kopen, zodat deze over hun normale kleding past, komt het vaak voor dat de bescherming op de verkeerde plaatsen zit en dan heb je er helemaal niets aan.

Dus voor je gaat kijken naar het uiterlijk van je pak bedenk waar het tegen moet beschermen, want de veiligheid van je eigen lichaam is bij een val belangrijker dan hoe hip je pak eruit zag voor de val. Daarbij komt dat er zo’n ruime keus is dat er altijd wel een motorpak is dat zowel veilig als mooi is. 

Soleil

Redacteur bij Aldoor | Schrijft vanuit hartje Rotterdam

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!