Schuurmachine - koop tips

Schuurmachine-kooptips

Vandaag helpen we je op weg met kopen van een veelgebruikt stuk gereedschap, de schuurmachine. Een schuurmachine kopen is niet zo gemakkelijk als je dacht! Er is namelijk veel  variatie verkrijgbaar. Denk daarbij aan verschillende kwaliteiten schuurmachines en aan de daarbij behorende verschillende prijzen. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten schuurmachines namelijk; vlakschuurmachines, deltaschuurmachines, excentrische schuurmachines, bandschuurmachines en multischuurmachines. De prijs van een schuurmachine is afhankelijk van een aantal factoren. Het merk van de schuurmachine en factoren als vermogen en comfort spelen voor de prijs een belangrijke rol.

Schuren met een schuurmachine

Het is niet enkel het soort schuurmachine dat het resultaat bepaalt, binnen iedere categorie zijn er namelijk nog verschillen te ontdekken. Welk schuurpapier heb je nodig voor welke schuurmachine? Schuurpapier heeft een hard oppervlak met scherpe korrels, deze korrels zijn meestal van keramisch materiaal. Door het schuurpapier te bewegen maken de korrels krasjes in het oppervlak van het werkstuk. Zo slijpen ze materiaal weg. Deltaschuurmachines en vlakschuurmachines bewegen door met de schuurzool heel kleine rondjes te draaien. Als je grof schuurpapier gebruikt dan blijven de kringetjes zichtbaar. Het is dus belangrijk om de juiste grofheid van het schuurpapier te bepalen. De schuurmachines voeren het schuurstof af langs de randen en door de gaatjes in het schuurpapier. Daarvoor hebben de meeste machines een extra ventilator die het stof in de stofzak of in de filter blaast. 

Verschillende soorten schuurmachines 

Er zijn vijf verschillende soorten schuurmachines zoals ik hier boven al heb genoemd. Ben je van plan om een grote oppervlakte zonder al teveel kleine hoeken te schuren? Kies dan voor een vlakschuurmachine. Ideaal om deuren, muren, traptreden en kasten te schuren. Een kenmerk van de deltaschuurmachine is de driehoekige vorm van de zool. Deze zorgt ervoor dat de kleine hoeken en gaten goed bereikbaar zijn. De Deltaschuurmachine is geschikt voor het schuren van raam en deurkozijnen of plinten. De excentrische schuurmachine kenmerkt zich door een ronde, trillende en snel roterende voet. Deze worden samen met de bandschuurmachine ingezet voor het grove schuurwerk. De bandschuurmachine kun je het beste gebruiken bij grote klussen, bijvoorbeeld bij het schuren van je houten vloer. Het relatief hoge gewicht van de machine maakt dat je niet teveel inspanning hoeft te leveren. Als laatste de multischuurmachine; zoals de naam als zegt kun je met deze schuurmachine meerdere kanten op handig als je bijvoorbeeld meerdere soorten verschillende oppervlakken moet schilderen. 

We hopen je hiermee een beetje op weg geholpen te hebben naar de juiste schuurmachine voor jou!

Bob

Liep stage bij Aldoor | studeert small business en retail management op de Avans hogeschool in Den Bosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!