Smart home is hip: dit zijn de voordelen

Smarthomeishipditzijndevoordelen

Het aantal Nederlanders dat de afgelopen jaren overgestapt is op smart home is aanzienlijk gegroeid. Steeds meer mensen stappen over om slimme toepassingen in huis - zo hebben meer dan 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens slimme verlichting en kiezen mensen ook vaker voor een compleet smart home systeem. Wat is smart home precies en waarom zou ook jij de overstap moeten of kunnen maken? In dit artikel lees je er meer over en vertellen we je meer over de voordelen van smart home.

Wat is smart home ook alweer?

Wanneer je zelf nog totaal niet bezig bent (geweest) met smart home is de kans groot dat je niet exact weet wat het is. Daarom eerst even een opfrisser of juist totaal nieuwe informatie: smart home is een slimme woning die volledig is ingericht op comfort en gemak door het gebruik van diverse elektronische apparaten die via internet met elkaar verbonden zijn. Er zijn allerlei verschillende toepassingen die je kunt gebruiken om jouw woning op deze manier te automatiseren: zo scoren mensen bijvoorbeeld met korting bij MediaMarkt slimme verlichting, maar kunnen ze daar ook betaalbare slimme deurbellen of slimme koelkasten kopen.  

Steeds meer mensen zien de voordelen in van smart home, hoewel sommigen het een beetje griezelig of gek vinden dat hun huis op zoveel manieren verbonden is met het wereldwijde web. Zij zijn bijvoorbeeld bang dat mensen met verkeerde bedoelingen hun systemen kunnen hacken of hun privacygegevens kunnen stelen. Daarom is het goed om je in te lezen over de voordelen van smart home en in de diverse soorten smart home producten en hun reviews. Bij MediaMarkt kun je bijvoorbeeld altijd recensies lezen voor je een item scoort.

Slimme apparaten op afstand bedienen met smartphone

Een van de grootste voordelen van smart home is dat je slimme apparatuur op afstand kunt besturen met je smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld vanachter je bureau of vanaf je bank de muziek regelen, heb je je slimme verlichting met één knop op je smartphone vanuit bed uitgezet en kun je zelfs met behulp van slimme camera’s je woning of tuin in de gaten houden vanaf je vakantieadres. Dat mag gerust bijzonder genoemd worden, want dat is het ook zeker. Je hoeft in theorie alleen maar te leren hoe die ene app werkt via waar je alles kunt besturen - de rest werkt vanzelf.

Smart home apparatuur is slim en flexibel

Wat ook heel prettig is, is dat wanneer je eenmaal een basis hebt van smart home producten je ontzettend eenvoudig andere smart home apparatuur toe kunt voegen. Vrijwel alle smart home apparatuur kan via een internetverbinding op elkaar worden aangesloten zodat je een volledig slim huis kunt maken. Het is goed om te weten dat veel apparaten ook nog eens zelflerend zijn. Dat betekent dat ze kijken naar jouw ritme en gebruik: na verloop van tijd zal een slimme thermostaat of een ander smart home apparaat bijvoorbeeld precies op basis van jouw verbruik en gewoontes werken. Hoe handig is dat?

Maak een woning energiezuiniger met smart home

Met behulp van smart home kun je er daarnaast voor zorgen dat je woning energiezuiniger wordt. Dit is wel afhankelijk van hoe je bepaalde apparaten gebruikt. Met behulp van slimme gordijnen kun je er bijvoorbeeld op afstand voor zorgen dat je woning goed opgewarmd blijft zonder dat je daarvoor de verwarming aan hoeft te zetten. Een slimme thermostaat is weer ideaal voor het efficiënt inrichten van je energieplan, waarbij je precies kunt instellen wanneer je wel of geen warmte in je woning nodig hebt. Op basis daarvan heb je meer controle over je energieverbruik, wat weer kan leiden tot een meer energiezuinige woning en natuurlijk een lagere energierekening.

Veiliger wonen met slimme apparatuur

Tot slot biedt smart home veiligheid in en rondom je woning. Je kunt namelijk met behulp van slimme camera’s en een smart deurbel van een afstand zien wie er voor de deur staat of of er beweging in de tuin te zien is. Slimme sloten op je deur zorgen ervoor dat je altijd op afstand kunt controleren of je je deuren wel of niet op slot hebt gedaan; bewegingsdetectoren en andere maatregelen omtrent slimme beveiliging zorgen ervoor dat je je veiliger voelt in je woning. Je kunt hierbij meldingen inschakelen wanneer je thuis bent of juist wanneer je op vakantie, op werk of aan de andere kant van de wereld bent. Meer weten over smart home of andere woontrends? Op onze website vind je volop inspiratie voor comfortabel en fijn wonen.

Edinho

Bouwer, concierge, knutselaar, teamcaptain en oprichter van Aldoor | Tech + Ecommerce + Marketing | van alles wat maar vooral Generalist | Slechte woordgrappen | schrijft vanuit het Aldoor HQ in 's-Hertogenbosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!