Voordelen van railverlichting

Voordelenvanrailverlichting

Als je op zoek bent naar verlichting, heb je een enorme keuze. Ben je op zoek naar flexibele verlichting? Dan kun je gaan voor railverlichting. Het grote voordeel van railverlichting is dat als je je interieurindeling wijzigt, je de verlichting gemakkelijk aan de nieuwe situatie aanpast. Je hoeft geen nieuwe lampen te kopen, want railverlichting is zeer flexibel. 

Wat is railverlichting?

Zoals de naam al aangeeft, is railverlichting een vorm van verlichting die aan rails wordt gehangen. Het systeem bestaat uit een railsysteem met hieraan spotjes bevestigd. Het systeem is heel gemakkelijk uit te breiden met extra rails en extra spots. Voor deze verlichting heb je in principe het gehele plafond beschikbaar. Je maakt hierbij je eigen lichtplan aan het plafond en brengt rails aan waar jij nodig vindt. De enige voorwaarde is de aansluiting op een stroompunt. Wanneer je de rails hebt gemonteerd, zet je de spotjes in de rails en schuif je ze op de plek waar jij wilt. Zo krijg je op iedere plek waar dat wenselijk is verlichting. Gooi je de boel om en wijzig je de indeling van je interieur? Dit levert geen enkel probleem op voor je verlichting, want je schuift de spotjes gewoon naar een nieuwe plek. Railverlichting is daarom niet alleen ideaal voor thuisgebruik. Vooral in de detailhandel wordt railverlichting veel gebruikt. Winkelinrichtingen zijn regelmatig aan veranderingen onderhevig, waardoor het gemakkelijk is om de verlichting hierop aan te passen. 

1-fase en 3-fase railverlichting

Bij railverlichting is het belangrijk om te letten of je te maken hebt met 1-fase of 3-fase railverlichting. Wat houdt dit in? Het begrip is afgeleid van fasedraad in een elektriciteitskabel. Samen met de nuldraad zorgt dit voor stroomlevering. In een 1-faserails wordt de fasedraad met de nuldraad verbonden en stuurt hiermee de rail aan. Dit houdt in dat alle spots in de rail samen aan gaan en gedoofd worden. Dit is vooral geschikt als je maar één lichtschakelaar in de kamer hebt. Heb je meerdere lichtschakelaars, dan kun je kiezen voor 3-fase railverlichting. Hier is sprake van drie fasedraden en een nuldraad in de elektriciteitskabel. Hiermee creëer je drie verschillende circuits. Ieder circuit kan dan apart bediend worden. Zo kun je een gedeelte van de verlichting aan laten en een andere gedeelte doven. Dit zie je nogal eens 's avonds in winkels. De railverlichting in de winkel is uit, maar railverlichting voor de etalage staat aan.  

Railverlichting aansluiten

Wil je railverlichting aansluiten, kies dan of fase 1 of fase 3 railverlichting. Beide systemen zijn niet onderling uitwisselbaar. Fase 1 koppelstukken zijn niet aan te sluiten op fase 3 koppelstukken en dit geldt ook voor de spots. Breng aan het einde van een rails altijd een eindkap aan. Dit is een nette afwerking en voorkomt dat iemand rechtstreeks in contact komt met het spanningselement in de rails. Het spreekt voor zich dat railverlichting op een deugdelijk aangelegd elektriciteitsnetwerk aangesloten moet worden. Heb je geen verstand van elektra, laat dit dan door een vakman aanleggen. Ook al vind je met een opstalverzekering vergelijken een goede opstalverzekering, als er brandschade ontstaat door foutief aangelegde elektra, dan is de schade niet verzekerd. Een opstalverzekering vergelijken is altijd verstandig, maar zorg dan wel dat je elektra ook vakkundig is aangelegd. Ook voor je eigen veiligheid.

Edinho

Bouwer, concierge, knutselaar, teamcaptain en oprichter van Aldoor | Tech + Ecommerce + Marketing | van alles wat maar vooral Generalist | Slechte woordgrappen | schrijft vanuit het Aldoor HQ in 's-Hertogenbosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!