Welke lamp heb je nodig voor een bepaalde sfeer?

Welkelamphebjenodigvooreenbepaaldesfeer

Een nieuwe lamp uitzoeken is niet altijd even gemakkelijk. Er is ook zoveel keuze in verschillende soorten lampen dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Er zijn hanglampen, plafondlampen, wandlampen en inbouwspots. Er zijn spotgoedkope lampen, maar ook heel dure lampen. Soms is geld lenen voor een grote verbouwing met aanpassing van je verlichting zelfs nodig. Geld lenen voor een kostbare lamp kan zeker de moeite waard zijn, als je ook maar erop let of een bepaalde lamp in een bepaalde ruimte past. Dit hangt vooral af aan welk soort licht je behoefte hebt. Er zijn verschillende verlichtingssoorten waar je op moet letten.

Een lamp geschikt voor basisverlichting

Basisverlichting kan gezien worden als een soort verlichting om de weg door het huis te vinden. Het is meestal geen verlichting die je langdurig gebruikt. Meestal als je thuiskomt in het donker en je hebt licht nodig om te zien waar je loopt, gebruik je de basisverlichting. Dit zijn meestal de bekende en eenvoudige bolletjes aan het plafond en geven direct een fel licht, maar het kunnen ook hanglampen of wandlampen zijn. Als er een dimmer is geïnstalleerd, kunnen lampen voor basisverlichting ook dubbelen als sfeerverlichting.

Creëer gezelligheid met sfeerverlichting

Zoals de naam al zegt, met sfeerverlichting kun je een ruimte gezellig en intiem verlichten. Het is vooral verlichting die 's avonds veel gebruikt wordt, bij het televisie kijken of bij het ontvangen van visite. Sfeerverlichting bestaat vooral uit diffuus licht, wat dus indirect licht inhoudt. Het gaat bij sfeerverlichting vaak om wandlampjes. Ook hang- of staande lampen kunnen sfeerverlichting geven.

Functionele verlichting, als je veel licht nodig hebt

Met functionele verlichting krijg je veel en felle verlichting, die je kunt vergelijken met basisverlichting. Vaak worden lampen voor zowel basisverlichting als functionele verlichting gebruikt. Functionele verlichting doe je aan als je activiteiten aan het doen bent en daarbij goed licht nodig hebt om te kunnen zien waar je mee bezig bent. Voor een groter oppervlak functionele verlichting wordt vaak een hanglamp boven de eettafel gebruikt. Ook een leeslampje is functionele verlichting.

Accentueer je mooie schilderij met accentverlichting

Heb je een mooi schilderij aan de muur hangen? Of een mooie sculptuur in de woonkamer of een bijzondere plant? Dan is het leuk om deze objecten 's avonds met licht te accentueren. Voor accentverlichting worden vaak spotjes gebruikt. Spotjes kunnen namelijk in een bepaalde richting worden gedraaid en daarmee een object accentueren. Dit kunnen overigens zowel inbouw- als opbouwspotjes zijn. Er zijn ook speciale schilderijlampjes te koop die je boven een schilderij kunt hangen.

Alle lampen voorzien van ledverlichting

De Nederlandse overheid doet er alles aan om de Nederlanders tot een energietransitie te bewegen. Dit kan om grote projecten gaan, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Maar zelf kun je ook al relatief goedkoop energie besparen. Dit kan door alle klassieke gloeilampen en halogeenlampen te vervangen door ledlampen. ledlampen gebruiken de energie veel efficiënter en gaan zeer lang mee. Met ledverlichting bespaar je niet alleen veel energie, maar ook veel aan energiekosten. 


Edinho

Bouwer, concierge, knutselaar, teamcaptain en oprichter van Aldoor | Tech + Ecommerce + Marketing | van alles wat maar vooral Generalist | Slechte woordgrappen | schrijft vanuit het Aldoor HQ in 's-Hertogenbosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!