Werkschoenen - koop tips

Werkschoenen-kooptips

Het dragen van werkschoenen is in sommige gevallen noodzakelijk, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van je beroep. Werkschoenen zijn bij verschillende beroepen verplicht denk bijvoorbeeld aan een kok of mensen die in de bouw sector werken. Daarnaast kunnen  deze schoenen ook gebruiken worden om veilig klusjes te doen in en rond je huis. Het kiezen van de juiste werkschoen is niet gemakkelijk zo zijn er verschillende soorten werkschoenen die verschillende klasse eisen hebben.

Klasse eisen

Er zijn verschillende soorten werkschoenen voor verschillende beroepen. Voor de horeca en zorg is het vooral belangrijk dat de drager van de schoen niet uitglijd, hier is een goede anti-slip zool dus een eis. De eisen in Europa op het gebied van werkschoenen wordt EN ISO genoemd. Deze norm onderscheid vijf verschillende niveaus op het gebied van bescherming:

  • De eerste klasse schoenen zijn antistatisch en voorzien van een stalen neus, de schoenen zijn geschikt voor gebruik in droge omstandigheden.
  • De tweede klasse schoen is net als de eerste klasse schoen antistatisch en beschikt over een stalen neus daarnaast is deze schoen voorzien van een antisliplaag. 
  • De derde klasse eisen beschikt overeen stalen neus, een stalen tussenzool en een antislipprofiel.
  • De vierde klasse eisen beschikt net als de eerste klasse eisen dat de schoen antistatisch is en dat er een stalen neus op zit. Alleen de vierde klasse schoen is helemaal gemaakt van kunststof en dus helemaal waterdicht.
  • De vijfde klasse eisen is hetzelfde als de vierde klasse eisen alleen deze schoen beschikt over een stalen tussenzoolen een antislipprofiel. 


Tips bij het kopen van de juiste werkschoen

Koop geen werkschoenen die te strak zitten. Dit wordt gedaan met de intentie dat je ze nog wel uit loopt. Werkschoenen zijn gemaakt van stevig materiaal wat niet veel soepeler wordt. Als je toch te strakke schoenen koopt kan het na verloop van tijd vaak toch pijn of irritatie opleveren. Koop niet te zware werkschoenen. Daarnaast is ventilatie in werkschoenen heel belangrijk. je voeten moeten kunnen ademen en het vocht moet uit je schoenen kunnen. Als dit niet zo is dan is er een grote kans dat je je voeten kapot loopt.

Bob

Liep stage bij Aldoor | studeert small business en retail management op de Avans hogeschool in Den Bosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!