Iittala - fins design

Iittala-finsdesign

Wat is er leuker dan met de feestdagen de eettafel helemaal mooi op dekken en aan te kleden, om er met familie en vrienden lekker te tafelen? Wat ons betreft vrij weinig. En het Finse merk Iittala is het wat dat betreft met ons eens. Zij maken het leukste serviesgoed en vrolijke accessoires met veel kleur.

Van glas blazen naar Scandinavisch design

In 1881 begon dit merk als een glasfabriek in een klein dorpje in het zuiden van Finland. In deze fabriek persten, polijsten en bliezen ze glas zoals dat in vele andere kleine fabriekjes ook gangbaar was. Aan het begin van de vorige eeuw was Iittala echter een van de eersten in zijn soort die het glas ook ging beschilderen en er echt decoratief servies van maakte, zonder de funtie uit het oog te verliezen. Ze waren een van de eersten met progressief design in Scandinavië.

featuredimgiittalatableblogimage61jpg
featuredimgiittaladinnerblogimage62jpg
featuredimgiittalawallblogimage63jpg
featuredimgiittaladinnertableblogimage64jpg

Pioniers in het modernisme

Maar de echte doorbraak van dit merk kwam toen het bedrijf nauw ging samenwerken met bekende ontwerpers in de jaren dertig en veertig. Kaj Franck, Alvar Aalto en Aino Aalto waren als modernisten en functionalisten van mening dat er achter elk ontwerp een sterke gedachte moet zitten. Ook vonden ze dat design objecten voor iedereen beschikbaar zouden moeten zijn. En dit zijn nog steeds de principes die in de designfilosofie van Iittala een belangrijke rol innemen.

Duidelijke design filosofie

Bij Iittala hebben ze een uitgesproken design filisofie. Ze hebben zich het doel gesteld om mooie maar ook functionele producten te maken die het leven mooier en plezieriger maken. Dit kan een mooie gedekte tafel zijn, sfeer brengen in een huis of het gemakkelijk kunnen opbergen van allerlei kleine accessoires. Er is goed nagedacht over de functie, vorm en kwaliteit van alle producten van Iittala. Ze verrijken de ruimte waar ze in staan en waar ze in gebruikt worden.

Ze creëren bij Iittala dus niet zo maar mooie objecten. Ze geloven er in duurzaam en tijdloos design dat handig is in het gebruik, mooi om te zien en dat nooit hoeft worden weggegooid. Waar je Iittala allemaal kunt kopen, en waar het nu in de uitverkoop is, dat kun je vinden op de Iittala sale pagina.

Bekijk
outlet
Edinho

Bouwer, concierge, knutselaar, teamcaptain en oprichter van Aldoor | Tech + Ecommerce + Marketing | van alles wat maar vooral Generalist | Slechte woordgrappen | schrijft vanuit het Aldoor HQ in 's-Hertogenbosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!